www.lawyer-avocat.ro

  • Măreşte caracterele
  • Dimensiune normală caractere
  • Micşorează caracterele
Home Despre mediere
Email Imprimare PDF

Asa cum prevede Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neitralitate, impartialitate si confidentialitate.

Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficienta si durabila.

Ce se intampla in timpul medierii?

Mediatorii va ajuta sa vorbiti despre conflictul dvs.si sa gasiti o intelegere care sa satisfaca toate partile. Mai intai, mediatorii explica procedura de mediere si raspund la intrebarile dvs. Dupa aceea fiecare participant la procedura de mediere are oportunitatea de a-si expune cazul fara a fi intrerupt. Mediatorii nu decid cu privire la cine are dreptate, nu judeca ce s-a intamplat si nu cauta vinovati. Ei ajuta participantii sa discute deschis problemele si sa-si identifice solutii durabile. In final, mediatorii vor ajuta partile sa scrie intelegerea la care au ajuns.

Veti avea nevoie de un avocat?

Incurajam partile aflate in timpul procedurii de mediere sa obtina toate informatiile de care au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii. Consultarea cu un avocat este o parte importanta a acestui proces, avocatul putand sa va asiste sa sa va reprezinte la mediere.

Cine sunt mediatorii?
Mediatorii au o pregatire speciala in domeniu, fiind recunoscuti de Ministerul Justitiei. Scopul acestora este acela de a facilita comunicarea dintre partile afalte in conflict.
 
De ce sa alegeti medierea?

Medierea are sens
In timpul medierii, detineti controlul. Luati singur deciziile. Solutiile sunt date de persoanele asupra carora actioneaza consecintele. Mediatorii nu isi impun propriile pareri sau solutii.
 
Medierea este voluntara
Participantii participa la mediere doar daca doresc si pot incheia medierea in orice moment.
 
Medierea este confidentiala
Sesiunile de mediere nu sunt publice si nu poate fi dezvaluit nimic din ceea ce se spune in timpul medierii. Notitele pe care mediatorul le ia in timpul discutiilor, sunt distruse in prezenta partilor la finalul procesului de mediere.
 
Medierea functioneaza
Chiar daca ati incercat sa va rezolvati disputa si nu ati avut succes, incercati medierea. Medierea a ajutat in rezolvarea multor dispute dificile
 
Taxa de timbru se restituie
In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de Procedura Civila. Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare platite pentru investirea acesteia.
 
Medierea este rapida - economiseste timp
Medierile pot fi programate in cateva zile iar intelegerea poatefi gasita foarte repede. In acest fel, poate fi economisit timp pentru stingerea conflictului.
 
Partile din conflict nu sunt adversari
In timpul medierii, partile se concentreaza impreuna spre o solutie unanim acceptata.
 
Medierea presupune respect
Procedura de mediere se desfasoara in conditii de respect reciproc. Medierea ajuta oamenii sa isi pastreze si sa isi continue relatiile bune din trecut.